Populieren in Zalk


In Zalk zijn twee populieren geveld; ze waren in slechte staat. Twee enorme bomen, indrukwekkend groot en bij de kap was het dan ook niet makkelijk om de klus te klaren.

Het hout van populieren werd vroeger vooral gebruikt voor klompen. Tegenwoordig zijn klompenmakers helaas nauwelijks meer te vinden. Nu wordt populier voornamelijk gebruikt voor multiplex en de papierindustrie. 

Toch is ook het hout van de oude bomen erg mooi,met mooie strepen en kleurschakeringen.

Essen


De boom die in de stad het meest gekapt wordt is de es. Wanneer een boom lijdt aan de essentakziekte kan een boom een gevaar opleveren omdat takken makkelijk afbreken. De gemeente is daarom genoodzaakt veel essen te rooien. Het hout van de onderstammen is vaak nog prima. Zo hebben we een aantal essen stammen verzaagd die afkomstig zijn van de Trekvaart in IJsselmuiden. Daar is nog veel om te doen geweest; bewoners hebben protest aangetekend tegen deze kap.

Essen is een prachtige houtsoort voor onder andere meubels. Het is taai en sterk, wordt ook wel stelenhout genoemd; hamerstelen, stelen voor tuingereedschap etc.

Prunus of sierkers


Het Veldbloempad, bij sommigen bekend als het "Roze laantje". In mei, tegenwoordig vaak wat eerder al, staan deze sierkersen in bloei. Een indrukwekkend zee van roze bloesem waar je onderdoor wandelt.

Dit trekt altijd veel bekijks, er worden veel foto's gemaakt, selfies, foto's van bruidsparen. Sommigen zijn er ten huwelijk gevraagd.

Vanwege slechte staat moesten er een drietal van dit laantje het veld ruimen. Gelukkig zijn er nog heel veel over!

De onderstammen waren voor hun lengte redelijk fors, waarschijnlijk door de snoeiwijze gedurende hun bestaan.

Het heeft dus mooie planken opgeleverd met schitterende tekening. 

Op de plaats waar de drie prunussen stonden worden weer nieuwe aangeplant.


Contactgegevens

Peter Schräder

+31 6 542 570 75

Gemeente Kampen is partner van Stadshout Kampen

Copyright © All Rights Reserved

Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren